Snežni leopard

Snežni leopardSnežni leopard je krupna, retka mačka koja živi samo u visokim planinama centralne Azije. Ovu mačku odlikuje proporcionalno duži rep od ostalih mačaka koji joj pomaže da održi ravnotežu prilikom skokova na neravnom terenu. Noge su kratke i jake, sa širokim šapama i kandžama.

Snežni leopard može da skoči 15 metara u daljinu. Težina im se kreće od 30 kg do 80 kg. Love sami. Hrane se divokozama, zečevima i hrčcima. Snežni leopardi su samotnjaci. Mužjak i ženka se sreću samo u toku parenja, između januara i marta. Ženka donosi na svet obično dva do tri mladunca. Uz majku ostaju od 18 do 22 meseca.

Snežni leopardi su ugrožene mačke čije je krzno izuzetno skupo na crnom tržištu. Na velikoj ceni su i leopardove kosti, zubi i unutrašnji organi koji se koriste u narodnoj medicini. Ukupna populacija snežnih leoparda u divljini je između 3.500 i 7.000. Još 600 - 700 primeraka živi u zatočeništvu širom sveta.

Komentari


louboutin pas cher chaussures de foot hogan outlet abercrombie pas cher hollister outlet

ZANIMLJIVOST

Ailurofobija je strah od mačaka. Od ovog psihičkog poremećaja patili su Julije Cezar, Henri Drugi i Napoleon Bonaparta.